10.08.2013

Ампер

Ампер Андре-Марі  — (20 січня 1775, Ліон —  10 червня 1836, Марсель) —французький фізик і математик, творець 10 червня 1836, Марсель основ електродинаміки.

Одиниця виміру сили струму в СІ названа на його честь — ампер.

Створив першу теорію, яка виражала зв'язок електричних і магнітних явищ. Йому належить гіпотеза (в розвитку) про природу магнетизму,яка значно вплинула на розвитоквчення про магнітні явища: магнітні властивості тіл зумовлені наявністю в них молекулярних електричних струмів. 

Відкрив закон взаємодії електричних струмів.

Запропонував першу теорію магнетизму.

Також написав праці з теорії ймовірностей та застосування варіаційного числення в механіці.

Ввів терміни "кінематика" та "кібернетика".  





Йоганн Карл Фрідріх Гаус  (30 квітня 1777 Брауншвейг — 23 лютого 1855 Геттінген) — німецький математик, астроном, геодезист та фізик.

Разом з Вебером Ґаус створив абсолютну систему електромагнітних одиниць і сконструював у 1833 перший в Німеччині електромагнітний телеграф. Йому належить створення загальної теорії магнетизму та основ теорії потенціалу.
  
 Він дослідив і встановив ряд нових законів у теорії рідин, теорії, магнетизму тощо. Наслідком важливих розробок були такі праці: «Про один важливий закон механіки» (1820), «Загальні початки теорії рівноваги рідин» (1832), «Загальна теорія земного магнетизму» (1838). У 1832 р. Ґаус опублікував важливу статтю «Про абсолютне вимірювання магнітних величин».
 
 Він і конструював прилад для вимірювання магнітних величин (магнітометр), виконав перше обчислення положення південного магнітного полюса Землі, яке дало дуже мале відхилення від справжнього положення.  

 Винайшов електромагнітний спосіб зв'язку (1834).

 Ґаус любив відпочивати: робив прогулянки до літературного музею, читав художню літературу німецькою, англійською і російською мовами. Ґаус високо оцінював російську культуру і шанував талановитий російський народ. 





Нікола Тесла (10 липня 1856, Хорватія — † 7січня 1943, США ) — сербський таамериканський винахідник і фізик. Тесла найбільш відомий своїми винаходами в областіелектрики,магнетизму та електротехніки. 

Одиниця вимірювання магнітної індукції в СІ назавна на його честь — тесла.
  
Теслі належать винаходи змінного струму, поліфазової системи та електродвигуна з перемінним струмом. 

Був ключовою фігурою при побудові першої гідроелектростанції на Ніагарському водоспаді.

Тесла вперше розробив принципи дистанційного керування, основи лікування струмами високої частоти, побудував перші електричні годинники, двигун на сонячній енергії й багато іншого.
Нікола Тесла створив генератор змінного струму, опираючись на принципи обертання магнітних полів, і тим самим надав людству можливість широкого використання електрики.

Досліди Тесли пов'язували з проблемою Тунгуського метеориту. Зокрема, припускають, що так званий Тунгуський метеорит насправді не був метеоритом, а трагедія була викликана черговим експериментом Тесли.

Ганс Крістіан Ерстед (14 серпня 1777 — † 9 березня 1851) — данський вчений-фізик, дослідник електромагнетизму і хімік. У 1820 році відкрив зв'язок між електричним та магнітним полем, помітивши дію електричного струму на магнітну стрілку.
Найважливіша наукова заслуга Ерстеда — встановлення зв'язку між електричними і магнітними явищами в дослідах по відхиленню магнітної стрілки під дією провідника із струмом. Повідомлення про ці досліди, опубліковане в 1820, викликало велике число досліджень, які у результаті привели до створення електродинаміки та електротехніки.
Вивчав також стисливість рідин, використовуючи винайдений (1822) ним п'єзометр.
                     Першим (1825) отримав відносно чистий алюміній.
  
                     На його честь названа одиниця напруженості магнітного поля – ерстед. 

                     Перебував під впливом філософії Іммануїла Канта.



Немає коментарів:

Дописати коментар